Cum să alegi hăinuţele potrivite pentru bebeluşul tău

„Wow, rochiţa aceea de bebe este super drăgalașă!”

În căutarea hăinuţelor potrivite pentru bebeluş, ca mămici, primul lucru care ne sare în ochi este drăgălăşenia lor. Dar este acest criteriu suficient?

Ştim, e greu să te abţii când vezi atâtea lucruşoare minunate în magazine, însă, de cele mai multe ori, utilul este mai important decât plăcutul. Şi, apropo, deşi rochiţa aceea este „super drăgălaşă”, vei constata că în primele luni de viaţă ale celui mic, piesele de rezistenţă vor fi, de fapt, body-urile, pantalonaşii şi salopetele.

Iată mai jos câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când pleci la cumpărături pentru bebeluşul tău.

Materiale de calitate

Ce înseamnă calitate? Pielea unui copil este de 5 ori mai sesibilă decât a unui adult. În căutarea hăinuţelor potrivite pentru bebeluşul tău, evită-le pe cele preponderent din fibre sintetice, cel puţin în primele luni de viaţă; acestea îi pot irita pielea.

Alege în schimb hăinuţe din bumbac şi mai ales din bumbac pieptănat. Acesta este un material de calitate superioară, cu o elasticitate aparte, foarte moale şi foarte friendly cu pielea celui mic. Ele permit pielii să respire, reţin umezeala şi se pliază pe corpul copilului, ţinându-i bine de cald în sezonul rece. Iar partea cea mai faină e că îşi pătrează nealterată structura fibrelor chiar şi după spălări repetate.

Imprimeuri nemuritoare

Bebe trebuie schimbat foarte des. Asta înseamnă că hăinuţele vor fi spălate de nenumărate ori. Asigură-te că alegi hăinuţe de calitate, ale căror imprimeuri rămân acolo indiferent câtă apă trece peste ele, câte purtări şi pete au de “îndurat”.

Vei şti că investiţia ta a meritat, dacă le vei putea admira desenele hăinuţelor chiar şi când bebeluşul tău va fi deja prea mare pentru ele şi le vei putea dărui mai departe altuia.

Cusături rezistente

Când vine vorba despre a alege hăinuţele potrivite pentru bebeluşul tău un criteriu important îl constituie şi cusăturile. Bebe se mişcă mult, dă din mânuţe şi picioare, iar pentru a-i pemite mişcarea neîngrădită, cusăturile trebuie să fie rezistente şi uşor elastice. Verifică acest aspect trăgând uşor de îmbinări; dacă cedează repede, nu merită să daii banii pe hăinuţa respectivă indiferent de cât de super drăgălaşă este.

Alege hăinuţe în funcţie de dimensiunile copilului, nu de vârstă

Vârsta contează mai puţin în alegerea hăinuţelor potrivite pentru cei mici. Copiii sunt atât de diferiţi ca şi structură corporală, înălţime şi ritm de creştere încât cel mai sigur este să îi alegi îmbrăcămintea în funcţie de dimensiunile sale. Ghidează-te în acest sens după tabelul orientativ de mărimi. Îţi va fi mai de folos decât raportarea la vârstă.

De exemplu, un bebe de 62 cm lungime căruia, teoretic, i s-ar potrivi o salopetă de 3 luni, s-ar putea să aibă totuși nevoie de mărimea 6 luni pentru că este ceva mai plinuţ.

Este ok să cumperi articole vestimentare cu mărimi diferite. Cu alte cuvinte este ok să cumperi un tricou de 12 luni şi un pantalonaş de 18 luni, dacă bebeluşul tău are picioruşe mai lungi.

Uşurinţa îmbrăcării/ dezbrăcării

Îmbrăcatul unui bebe care se agită şi plânge uneori a nemulţumire poate fi o adevărată provocare. Ca să îţi faci viaţa uşoară, ţine cont de următoarele atunci când alegi hăinuţele potrivite pentru bebeluşul tău:

  • Gulere largi sau cu posibilitatea de a se lărgi. Unele body-uri, de exemplu, sunt croite parte peste parte în zona gâtului, permiţând astfel capului bebeluşului să intre cu multă uşurinţă. Sau alege articole cu un sistem de închidere pe bază de capse. Ţine cont de faptul că cei mici se sperie uşor atunci când respiraţia le este blocată în timpul îmbrăcării şi când nu mai pot vedea din cauza asta, aşa că evită să alegi lucruri care se trag greu peste cap.
  • Capsele şi fermoarele amplasate în partea din faţă a hăinuţelor sunt mult mai comode, pentru că sunt mai uşor de îmbrăcat.
  • Mânecuţele strâmte fac hăinuţele mai greu de dezbrăcat. Evită-le!
  • Hăinuţele cu sisteme de închidere amplasate între picioruşe fac schimbarea scutecului mult mai uşoară şi rapidă.

Acum pentru mai târziu

Unii bebeluşi nu încap niciodată în hăinuţe de nou-născuţi. Alţii pot creşte atât de repede într-o lună încât să sară 2 numere la îmbrăcăminte. Aşadar, atunci când faci cumpărăturile pentru noul membru al familiei, i-ai şi câteva articole mai mari, pentru 6 sau chiar 12 luni. S-ar putea să îţi prindă bine chiar din primele 3 luni de viaţă. Rimul de creştere al unui copil mic este extrem de greu de prevăzut.

Deci, dragă mămică, când alegi hăinuţele potrivite pentru bebeluşul tău, dincolo de aspectul estetic (care, e adevărat, deseori ne ia ochii) ţine cont de confort, croială şi rezistenţă, uşurinţa îmbrăcării şi a curăţării, într-un cuvânt, de calitate. A, da, şi, nu în ultimul rând, de preţ.

Iar când porneşti la cumpărături, te aşteptăm să dai o raită şi prin magazinul nostru online, www.daninaline.ro. O să-ţi placă ce vezi, iar bebe va fi, cu siguranţă, încântat să ne poarte! 🙂