10 rezoluţii pentru mămici la început de an

Începutul de an e momentul perfect pentru a da un reset şi a stabili câteva rezoluţii care să ne fie reper în lunile următoare.

Ca mamă trăieşti un sentiment incredibil de împlinire, însă grija permanentă pentru copilul tău poate fi deseori copleşitoare. Ca să nu mai spunem că multe dintre noi avem tendinţa să punem presiune asupra noastră în încercarea de a fi părintele perfect. Părintele perfect însă nu există, iar obiectivele tale trebuie să înceteze să mai urmărească asta.

Iată deci care credem noi că ar trebui să fie cele 10 rezoluţii pentru mămici la început de an!

Scapă de vină şi de griji

Este uşor să fii copleşită de griji atunci când ai un copil lângă tine. Îngrijorările constante şi sentimentul persistent de vină pentru şi din orice nu te ajută însă cu nimic. Ba dimpotrivă îţi fac viaţa cumplită. Relaxează-te! Nimeni nu e perfect, nimeni nu le ştie pe toate. E ok ca lucrurile să nu meargă uneori aşa cum ţi-ai propus. Trebuie să înţelegi şi să accepţi că viaţa este pur şi simplu un mic haos uneori, pe care trebuie să îl iei ca atare.

Mai spune şi “Nu”

Începe anul prin a exersa „nu”-ul. Serios! Fă-ţi un obicei din a refuza cu ceva mai multă uşurinţă acele activităţi pe care nu le poţi gestiona, mai ales dacă eşti proaspătă mămică. Noul rol îţi solicită la maxim timpul, atenţia şi nervii. Şi e normal să fie aşa. Încearcă deci să nu te suprasoliciţi, să nu te supra aglomerezi şi să faci o selecţie mai riguroasă acelor lucruri cărora le spui „da”.

Stabileşte o zi în doi

Şi când zicem doi, nu e vorba despre tine şi cel mic. Pentru o viaţă de cuplu sănătoasă, acordă-ţi timp de calitate ţie şi partenerului tău, măcar o seară pe săptămână. Ştim, timpul este o resursă preţioasă când ai un copil, însă câteva ore dedicate doar vouă, cuplului, vă vor face bine tuturor. Şi nici măcar nu trebuie să fie o seară sofisticată. E suficient să împărţiţi o pizza undeva, în oraş sau doar să vedeţi împreună un film, chiar şi acasă. Momentele de intimitate vă vor da ocazia să vă reconectaţi şi să redescoperiţi că nu sunteţi doar mamă şi tată, ci şi soţ şi soţie.

Fă-ţi timp şi pentru tine

Viaţa ţi-a făcut cel mai frumos cadou: copilul tău, tu fă-ţi cadou puţin timp pentru tine! Pare egoist şi imposibil? Dimpotrivă, e sănătos şi posibil. Înainte de a ridica din sprânceană la aşa îndemn, priveşte lucrurile dintr-un alt unghi. Între tine şi cel mic există o conexiune extrem de puternică, de nivelul tău de energie şi bună dispoziţie depinde mult şi starea lui. Dacă tu vei fi în permanenţă obosită, frustrată şi încărcată negativ, acestea vor avea repercursiuni şi asupra sa. Şi nu doar a sa, ci şi a familiei ca întreg. Micile pauze în care îţi acorzi răgaz pentru o baie relaxantă, un somn bun sau pentru orice altceva te face să te simţi bine îţi vor reda energia şi bucuria de a-ţi îndeplini rolul de mamă aşa cum trebuie.

Petrece timp de calitate cu cel mic

Să te ocupi de un copil nu înseamnă doar să îi asiguri hrana, îmbrăcămintea şi un acoperiş deasupra capului. Dezvoltarea sa armonioasă ţine mult şi de ceea ce îi oferi emoţional, de timpul pe care îl petreci cu el, conectaţi, bucurându-vă împreună de o activitate anume. Aşa că obişnuieşte-te încă de când e mic să îi acorzi acel timp de calitate, în care desfăşuraţi împreună o activitate distractivă, creativă şi generatoare de amintiri frumoase.

Trezeşte-te devreme

Ai nevoie de ceva timp în plus doar pentru tine? Încearcă să te trezeşti în fiecare zi cu 30 de minute mai devreme decât restul familiei pentru a te bucura în linişte. Savurează o cafea, citeşte câteva rânduri dintr-o carte sau pur şi simplu admiră de la fereastră zorii unei noi zile.

Leagă noi prietenii

Chiar dacă ai mai puţin timp acum pentru socializare, nu te izola. Caută compania altor mămici, fie ea şi online. Suportul unei comunităţi cu interese şi probleme similare cu ale tale îţi vor fi de mare folos atunci când provocările maternităţii  te vor solicita la maxim. Fă-ţi cunoştinţe noi, interacţionează cu mămicile în parc, aderă la grupurile de mămici online. Astfel îţi va fi mult mai uşor să depăşeşti zilele grele, dar va fi şi mai plăcut să te bucuri de experienţa de mamă.

Fii mai prezentă offline

Tehnologia face parte din rutina noastră de zi cu zi, vrem, nu vrem, ne place sau nu. Problema cu ea e că dă dependenţă şi că tinde să ne distragă atenţia de la lucrurile reale şi importante, făcându-ne să fim activi mai degrabă într-o lume virtuală. Fă o pauză de la tehnologie în fiecare zi pentru a fi prezentă cu adevărat în viaţa familiei tale şi bucură-te pe deplin de momentele petrecute împreună.

Acceptă dezordinea

Puțină dezordine n-a omorât pe nimeni, Dragostea, atenţia şi grija contează mai mult decât un cămin curat lună. Lasă garda jos, coboară-ţi strandarele proprii în materie de ce înseamnă o casă curată şi acceptă faptul că viaţa cu un copil implică şi ceva dezordine şi că n-ar trebui să faci o criză din fiecare jucărie ce aterizează pe jos. Nu te lăsa compleşită de imboldul de a strânge şi curăţa la fiecare minut. Mai degrabă bucură-te de fiecare minut împreună cu bebe!

Şi apropo de ordine şi dezordine, vezi şi cum să organizezi garderoba celui mic în aşa fel încât să găseşti repede tot ce cauţi.

Cere ajutor

Chiar dacă umblă vorba că mămicile sunt nişte supraoameni, să ştii că şi supraoamenii au nevoie uneori de ajutor. Nu trebuie să faci totul singură, nu trebuie să înduri totul singură! Obişnuieşte-te să ceri ajutor ori de câte ori ai nevoie. Nu înseamnă că nu eşti o mamă suficient de bună ori de puternică. Ba din contră.

 

Carevasazică, lista de rezoluţii pentru noul an e gata. Nu îţi mai rămâne decât să o pui în aplicare, mami. Noi îţi ţinem pumnii.

Cu drag,

Danina Line

Leave a Reply