Cum alegi mărimea potrivită pentru hăinuţele copilului tău: 6 criterii care nu dau greş

I-o veni sau nu i-o veni?

Cam asta e întrebarea de pe buzele oricărei mămici în căutarea mărimii potrivite pentru hăinuţele copilului ei. Iar când shopping-ul se face online, pare cu atât mai dificil şi mai riscant să nimereşti din prima mărimea potrivită.

Hmm, dificil deci?

Ok, e adevărat. Alegerea mărimii potrivite pentru hăinuţele copilului poate părea provocarea supremă. Dar asta doar dacă nu iei în calcul cele 6 criterii esenţiale care te ajută să nu greşeşti în alegerile tale. Cel puţin în 8 situaţii din 10.

Când ştii câteva trucuri despre cum să te orientezi şi ce să urmăreşti atunci când alegi mărimea potrivită pentru hăinuţele copilului tău, poţi să cumperi liniştită şi apoi să-l admiri fericită pe cel mic în noile sale ţinute.

Deci, cum alegi mărimea potrivită pentru hăinuţelele copilului tău?

Constituţia copilului

Poate cel mai mare secret constă în faptul că mărimea potrivită nu se alege în funcţie de vârsta copilului, cum avem tendinţa să credem. Vârsta este doar un criteriu orientativ şi extrem de general, de aceea nici nu este indicat să te bazezi doar pe el atunci când pleci la cumpărături, fie ele online sau fizice.

Copiii “vin” într-o varietate atât de mare de dimensiuni – unii mai corpolenţi, alţii mai firavi, unii mai mari ca lungime, alţii mai scunzi – încât unui producător îi este ca şi imposibil să-i nimerească dintr-un produs pe toţi şi în toată diversitatea lor, chiar dacă toţi au, să zicem, aceeaşi vârstă.

Plus de asta, copiii au propriul ritm fizic de dezvoltare – unii mai rapid, alţii mai lent, unii pot creşte mai repede în înălţime, alţii tind să ia întâi în greutate, unii sunt plini de “colăcei” drăgălași, alții dimpotrivă. Cu alte cuvinte, atunci când eşti pusă în faţa alegerii mărimii potrivite pentru hăinuţele copilului, nu te raporta în primul rând la vârstă, ci la dimensiunile lui.

Şi apropo de dimensiuni, fiecare producător de hăinuţe pentru copiii care se respectă pune la dispoziţie şi un ghid orientativ de mărimi. Pe al nostru îl găseşti aici.

Ghidul îţi poate fi de mare ajutor la cumpărături, însă este şi el un reper, întrucât nu reflectă dimensiunile exacte ale fiecărui produs în parte.

De aceea, atunci când alegi hăinuţe ţine, cont şi de restul criteriilor pe care le vei descoperi mai jos.

Puseele de creştere sau misterul hăinuţelor rămase mici peste noapte

Un aspect pe care puţine mămici îl iau în calcul în alegerea mărimii potrivite pentru hăinuţele copilului sunt puseele de creștere, acele perioade de dezvoltare fizică rapidă (şi nu doar fizică), când cel mic pare să crească peste noapte.

Aceste perioade sunt absolut normale în procesul dezvoltării copilului şi creează, în multe cazuri, câteva bătăi de cap părinţilor, printre care şi faptul că hăinuţele îi devin deodată mici.

În primul an de viață, copilul poate experimenta 6 astfel de pusee, așa că e bine să fii pregătită şi să ai în dulăpior şi câteva hăinuţe mai mari, care să-i vină bine atunci când te trezeşti că a crescut precum Prâslea din poveste.

Croiala

Felul în care îi vine sau nu îi vine un produs de îmbrăcăminte copilului tău ţine mult şi de model, de modul în care sunt croite.

Există hăinuţe cu o croială mai largă şi altele cu o croială mai strâmtă, gândite să vină pe corp.

Atunci când alegi mărimea potrivită pentru hăinuţele copilului, analizează cu atenţie şi croiala. În cazul croielilor mai largi, e posibil să ai nevoie de o mărime mai mică decât în mod obişnuit, în timp ce pentru croieli gen slim-fit, e mai sigur să alegi fie mărimea ce o poartă în mod obişnuit, fie una mai mare.

Dacă faci cumpărături online, te ajută mult în acest sens imaginile clare ale produselor, completate cu descrierile aferente.

Materialul

Cel mai apreciat material pentru îmbrăcămintea copiilor este, desigur, bumbacul. Dar şi bumbacul vine într-o varietate de tipuri: mai bun, mai puţin bun, mai elastic, mai puţin elastic.

Bumbacul pieptănat, de exemplu – cel regăsit în compoziţia marii majorităţi a hăinuţelor Nan by Danian Line –  are, pe lângă o rezistenţă mai bună, şi o elasticitate naturală mai bună (fără adaos de fibră din elastan). Un astfel de material aduce un plus de flexibilitate hăinuţelor, prin faptul că fibrele se întind şi pot permite marje mai mari de purtare.

Brandul

Spre deosebire de adulţi, unde mărimile hainelor sunt bine standardizate, în cazul îmbrăcămintei pentru copii ai fi tentată să crezi (cumva pe bună dreptate) că alegerea mărimii potrivite pentru hăinuţelele copilului este, de fapt, o loterie.

Fiecare brand pare să aibă propriul sistem de concepere a mărimilor, aşa că nu-i de mirare că apar diferenţe sesizabile de mărime de la o marcă la alta.

De regulă, brandurile englezeşti sau americane tind să producă îmbrăcăminte după şabloane ceva mai mari, în vreme ce brandurile franţuzeşti utilizează şabloane mai mici.

În cazul hăinuţelor pentru copii Nan by Danina Line, acestea se raportează cu precădere la tiparele franţuzeşti. Astfel că, un produs Nan by Danina Line de 1 lună se va potrivi perfect unui bebe cu vârsta de 1 lună nu foarte corpolent, în timp ce pentru un bebe de 1 lună, dar mai bine dezvoltat fizic, va fie nevoie de mărimea 3 luni.

Tipul hăinuţelor

Pe lângă croială, material şi brand, un alt criteriu important în alegerea hăinuţelor potrivite pentru copii este tipul produsului respectiv.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că există anumite tipuri de produse pentru care este indicat să cumperi o mărime mai mare, mai ales dacă micuţul tău are o constituţia unui Hercule în devenire ?.

Acestea sunt, de regulă, hăinuţele de corp, cum sunt body-urile, salopetele de interior, pijămăluţele, seturile grădi, care sunt gândite şi croite să se muleze pe corp, în ideea de a asigura un mai bun confort termic celui mic, fie că doarme, fie că se joacă.

Pe de altă parte, nu trebuie mers nici prea departe cu mărimile, mai ales când alegi un body, de exemplu. Body-ul de bebe este o piesă vestimentară gândită şi croită să vină fix şi una dintre cele 5 hăinuţe esenţiale în garderoba bebeluşului. Rolul lui este să ţină pieptul şi spatele copilului în permanenţă acoperit şi, de asemenea, să acopere şi să ţină scutecul pe poziţie. Aşa încât nu îl lua cu 2-3 numere mai mare, dacă nu este cazul.

În cazul salopetelor de bebe, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este lungimea lor, mai ales, dacă acestea au şi botoş. Ca să-i vină bine, o salopetă nu trebuie să îl deranjeze între picioruşe. Îţi vei da seama de asta după câtă libertate de mişcare îî permite celui mic. Salopetele pot fi luate şi o mărime mai mari, mai ales dacă sunt dintre acelea de exterior pe care să le poarte cu alte hăinuţe pe dedesubt.

La fel ca la salopete şi în cazul pantalonaşilor trebuie să acorzi o atenţie deosebită lungimii lor şi dacă au sau nu botoş inclus. De asemenea, atenţie şi la talie! De preferat să fie ajustabilă sau suficient de elastică pentru a nu-l jena pe cel mic. Şi atenţie şi la materiale! E bine să te orientezi către un bumbac de calitate, simplu sau într-o combinaţie cu puţin elastan, pentru a asigura maximum de flexibilitate în mişcări. N-ai vrea să îi îngrădeşti primii paşi, nu-i aşa?

Probabil cele mai versatile articole de îmbrăcăminte pentru copii sunt tricourile şi rochiţele. De regulă, alegerea mărimii potrivite în acest caz nu ridică prea multe problemele.

Tricourile pot fi purtate atâta vreme cât nu sunt prea scurte la mâneci sau nu expun burtica copilului la vedere. De regulă, poţi alege mărimea cea mai apropiată de vârsta copilului cu excepţia cazul în care acesta este mai mare sau mai mic decât media.

Partea încă şi mai faină e că anumite tipuri de rochiţe pot fi transformate după o vreme în bluze. S-au văzut cazuri în care unele modele au putut fi purtate chiar şi 2 sezoane la rând, dat fiind faptul că afară de lungimea lor şi a mânecilor, nu prea au cum să incomodeze.

Oricum ar fi, dacă ai urmărit toate aceste criterii în alegerea mărimii potrivite pentru hăinuţelele copilui tău şi tot n-ai nimerit, nu intra în panică. Produsele Nan by Danina Line pot fi returnate, indiferent că le-ai achiziţionat online sau din magazin. Doar să aibă etichetele ataşate şi totul e în regulă.

Spor la cumpărături, deci!

Cu drag,

Danina Line

Leave a Reply