Înfăşatul bebeluşului: E bine sau nu e bine?

Sursă foto: jeujouet.com

Bebe-sărmăluţă…

Imaginea emblematică a oricărui nou-născut şi modul în care acesta este „livrat” mamei în aproape orice maternitate.

Ce-i cu practica asta a înfăşatului, însă? De unde vine şi unde se duce? Şi mai ales, e bine oare să-i dai crezare bunicii că aşa cresc copiii sănătoşi şi frumoşi ori, mai degradă, să te ţii departe de ea pe motiv de displazie de şold?

Păi, să vedem…

Înfăşatul bebeluşului pe vremuri

Înfăşatul este o practică veche de când lumea. Unele evidenţe istorice o situează undeva tocmai prin Paleolitic.

Tot istoria arată că romanii şi grecii antici obişnuiau şi ei să-şi înfeşe bebeluşii, iar referinţe legate această practică apar inclusiv în Vechiul Testament şi apoi, mai târziu, în Evul Mediu, când se considera că înfăşatul reduce riscul apariţiei unor diformităţi fizice.

Înfăşatul bebeluşului pare să fi dăinuit netulburat de nimeni şi de nimic până prin secolul al XVI-lea, când un anume Felix Würtz, medic chirurg elveţian, face primele remarci critice la adresa acestei practici, atrăgând atenţia asupra faptului că bebeluşii erau înfăşaţi mult prea strâns.

bebe infasat istorie
Sursă foto: commons.wikimedia.org

Ceva mai bine de 100 de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, o parte a comunităţii medicale britanice se întoarce cu totul împotriva înfăşatului şi merge până într-acolo încât cere interzicerea sa. Se considera că înfăşatul este nepotrivit şi inutil. Apoi, odată cu lucrarea filosofului John Locke, în care face lobby împotriva înfăşatului, ideile anti se răspândesc dincolo de Anglia, prin toată Europa de Vest.

De prin secolul al XVIII-lea, lumea se împarte în două, iar controversa se perpetuează până astăzi.

Înfăşatul modern

Şi totuşi…

După controverse şi împotriviri, în anii 90, când cercetările încep să arate o legătură strânsă între Sindromul Morţii Subite şi practica dormitului bebeluşului pe burtică (foarte în vogă o vreme), lumea începe să-şi pună din nou întrebări, iar părinţii să caute modalităţi de a-l ajuta pe bebe să se liniştească şi doarmă bine, însă într-un mod sigur.

Aşa se face că, uşor, uşor se conştientizează că, dacă este făcut cum trebuie, înfăşatul bebeluşului poate fi nu doar benefic, ba chiar indicat.

Şi asta dincolo de orice modă. Şi cu susţinere ştiinţifică.

De ai vrea să îl ţii înfăşat pe bebe

Cu imaginea lui bebe-sărmăluţă în minte sau, mai rău, a faşelor de pe vremuri, strânse cu simţ de răspundere ca să-l facă să crească mare şi drept ca bradul, poate îţi e cam greu să vezi beneficiile înfăşatului.

Totuşi, să ne înţelegem, nu practica în sine e problema, ci modul în care este ea aplicată.

Deci, să vedem de ce ar fi indicat să te gândeşti la înfăşat ca la o alternativă benefică. Şi pentru pentru bebe, şi pentru tine.

Sursă foto: adenandanais.com

Îi facilitează somnul. După a fi sănătos, probabil dorinţa ta cea mai mare şi mai mare e să-ţi doarmă bine. Înfăşatul e ca un fel de Moş Crăciun în problema asta, pentru că ar putea să-ţi aducă exact ceea ce îţi doreşti. Şi nu doar la Crăciun.  

Dincolo de vorbe însă, există studii care arată faptul că înfăşatul influenţează în bună măsură somnul bebeluşului. Ba mai mult, că are dublu rol: acţionează pe post de somnifer şi induce somnul, apoi, e în stare să menţină starea de adormire, reducând numărul de treziri.

Înfăşatul e mai ales recomandat în cazul în care cel mic suferă de aşa-zisul reflex Moro, acele mişcări involuntare, bruşte ale mânuţelor, care reuşesc, mai de fiecare dată, să îl trezească în lacrimi. Înfăşatul n-o să mai permită asta.

Îl linişteşte. Şi îl ajută să nu mai plângă atât de mult şi atât de des. Ceea ce face bine nervilor tăi. Înfăşatul are darul de a induce un sentiment de siguranţă şi confort, imitând, într-o anumită măsură, condiţiile din burtica mamei. De-asta lui bebe o să-i placă, mai ales în primele 3 luni de viaţă, perioadă despre care se spune că ar fi un al patrulea trimestru, în care el se simte confortabil cu orice îi aminteşte de viaţa intrauterină.

Află şi de ce plânge bebe şi cum să intepretezi fiecare plâns al său.

Reduce riscul Sindromului Morţii Subite. Faima de care a început să se bucure din nou înfăşatul se datorează în bună măsură si corelaţiilor făcute ştiinţific dintre această practică şi Sindromul Morţii Subite. Cercetători din lumea largă au confirmat faptul că riscul unui deces prematur scade în cazul bebeluşilor înfăşaţi.

Logica e simplă. Prin înfăşare, se limitează posibilităţile ca bebe să ajungă în situaţii periculoase. El nu se mai poate rostogoli, accidental, pe burtică, nici nu îşi mai poate trage peste năsuc cine ştie ce jucărie, păturică sau pernuţă din pătuţ (ceea ce ar putea să îi cauzeze sufocarea).

Pe de altă parte, înfăşatul poate avea efecte benefice complementare. Un copil mai liniştit înseamnă mai puţină presiune asupra ta, ca mamă, ceea ce te poate face mai puţin anxioasă şi mai capabilă să te bucuri din plin de rolul tău, să ai parte de mai multă odihnă şi de un somn de calitate.

De ce nu înfăşat

Dacă e să căutăm motive pentru care bebe n-ar trebui înfăşat, lucrurile sunt oarecum simple: n-ar trebui înfăşat, de fapt, într-un mod nepotrivit. Adică prea strâns sau cu picioarele întinse, prea gros sau ţinut pe burtică.

De ce?

Riscurile sunt destul de serioase.

Displazia de şold. Când bebe este forţat, prin înfăşare, să stea cu picioarele într-o poziţie nefirească, există un risc crescut de apariţie a displaziei de şold. Ce înseamnă nefiresc în cazul bebeluşului? Să stea cu picioarele drepte, de exemplu. Poziţia corectă este poziţia „broscuţă” sau în „M”, cu picioarele desfăcute în lateral şi genunchii îndoiţi.

Iritaţii şi problemele de circulaţie. Lui bebe îi place siguranţa şi confortul pe care i le oferă un cocon improvizat, atâta timp cât nu se exagerează. Înfăşatul prea strâns îi poate cauza probleme de circulaţie, în vreme ce înfăşatul în materiale prea groase îl poate supraîncălzi şi cauza iritaţii.

Sufocare. Este o problemă extrem serioasă şi periculoasă, dar care apare, de regulă, atunci când bebeluşul înfăşat este poziţionat, la somn, pe burtică. Poziţionarea pe spate este, de departe, cea mai sigură pentru bebe.

Este înfăşatul bebeluşului sigur?

Da, înfăşatul bebeluşului este sigur. Comunitatea medicală internaţională, în frunte cu Academia Americană de Pediatrie, susţine şi recomandă înfăşatul.

Dar NU oricum. Condiţia esenţială este ca acesta să se facă cum trebuie, iar bebeluşul înfăşat să stea, la somn, întotdeauna şi fără nicio excepţie pe spate. Şi ca să fie clar că nu-i de glumă cu asta, un studiu din 2014 a arătat că bebeluşii înfăşaţi şi puşi la somn pe burtă prezintă un risc de deces de 10 ori mai mare.

Şi NU la nesfârşit. Înfăşatul se poate face în siguranţă în primele luni de viaţă. Mai exact, până în momentul în care bebe creşte suficient de mult încât să se poată rotogoli cu uşurinţă.

Sfaturi de înfăşat bine

Şi când am zis bine, am zis, de fapt, sigur.

La început, ca proaspătă mămică, e posibil să ţi se pară că ai două mâini stângi, iar gândul de a nu greşi cu ceva să te paralizeze. E perfect normal, dar înfăşatul nu e totuşi vreo operaţie pe cord deschis. Trebuie doar să ai grijă la anumite aspecte:

infasat bebe
Sursă foto: www.mamanatural.com

Înfaşă-l bine, dar nu prea bine. Ştii că nu-i nici prea-prea, nici foarte-foarte, când poţi introduce 2-3 degete între scutecul de înfăşat şi pieptul copilului. De asemenea, fii atentă ca în partea inferioară, bebe să aibă suficient loc să îşi mişte picioruşele şi să le ţină în poziţia consacrată de bebe: ca de broscuţă. În niciun caz, dar în niciun caz nu îl forţa prin strânsoare să le ţină drept. Rişti să îi provoci o displazie de şold.

Pune-l la somn pe spate. Şi doar pe spate. Aceasta este cea mai sigură poziţie pentru somnul bebeluşului. Fie el înfăşat sau nu. Şi ai grijă la capetele scutecului de înfăşat, care trebuie poziţionate sub bebe.

Ai grijă să nu se supraîncălzească. Avem o boală căreia i se poate spune „înfofoleală” şi o tendinţă de a exagera cu gradele din termometru în casele proprii. Temperatura ambientală optimă pentru un bebe este de 21-23 °C. Și e suficient ca bebe să fie înfăşat purtând doar un body ori o salopetă din bumbac. Transpiraţia, obrăjorii roşii şi o respiraţie accelerată sunt semne de supraîncălzire.

Pune stop înfăşatului la momentul potrivit. Nu poţi şti dinainte când va fi asta, însă regula e simplă:  când bebe devine mai activ şi reuseşte să se întoarcă singur de pe spate pe burtică, e timpul să renunţi la înfăşat. Din acel moment, înfăşatul poate să nu mai fie atât de sigur.

De la înfăşatul simplu la şi mai simplu

Cum spuneam, înfăşatul bebeluşului nu-i o chestie atât de complicată şi dificilă. În varianta sa cea mai simplă, e suficient un scutec din bumbac, de dimensiuni potrivite, câţiva paşi de urmat şi puţină îndemânare.

Sursă foto: reviewgeek.com

Plus de asta, în prezent există multiple opţiuni care fac înfăşatul uşor şi sigur. Se găsesc tot soiul de saci de dormit şi păturici speciale de înfăşat cu sisteme de închidere ataşate.

Dincolo de orice, înfăşatul este o chestiune de opţiune. Şi s-ar putea ca beneficiile sale să nu funcţioneze în toate cazurile şi pentru toţi copii. Important e însă să încerci, mai ales când există probleme de somn. Şi, mai mult decât atât, să te asiguri că îl faci într-un mod sigur pentru bebe.

Dacă ţi-a plăcut şi ţi-a fost de folos articolul ăsta, împărtăşeşte-l şi cu altă mămică. S-ar putea să-i prindă tare bine.

Îmbrăţişări şi pupici la pici!

Cu drag,

Mami NAN

2 comments

  1. Anca says:

    Eu am ales sa mi infas fetita pana la 3 luni si jumatate. Motivul mi l.a oferit sora mea care a spus ca ea regreta ca nu l.a infasat pe bebe al ei. Nu stiu cum ar fi fost altfel, cert e ca infasata dormea fi.mea si 12 ore. Sigur se trezea pentru un supt sau doua, dar nu cu scandal. In prezent doarme la fel de bine, nu 12 ore neaparat dar se trezeste de foarte putine ori noptile ceea ce e minunat pentru mine. Intr.adevar infasatul trebuie facut cum trebuie, eu am invatat tehnica de la spital. Acolo stiu cum e corect si benefic. Scutece mi.a facut mama si nu mi.au trebuit decat 2.

  2. Danina Line says:

    Mulțumim pentru opinie, Anca. Și noi credem că înfășatul poate fi benefic, cu condiția să fie făcut cum trebuie. 🙂

Leave a Reply